18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUltimul târg inainte de UE

Ultimul târg inainte de UE

Zarva mare, mii de oameni grabiti sa cumpere mult si ieftin, tocmeala pâna la ultimul banut, pe marfa de slaba calitate. Pentru multi doljeni, fie ei cumparatori sau comercianti, ieri a fost ultima zi de târg inainte de intrarea in Uniunea Europeana.


Oamenii nu au informatii despre noile reguli UE, despre ce se va intâmpla cu viata lor de zi de zi. Au informatii disparate de la televizor si o atitudine usor ironica. Unul dintre doljenii veniti ieri in Târgul de saptamâna de la Romanesti avea acasa vaci si oi, dar nu stia mare lucru despre cota de lapte. Nu stia nimic precis despre ce-l asteapta dupa 1 ianuarie. Spunea doar ca multe lucruri se vor schimba. „Am patru vaci si douazeci de oi, acum le tin acasa, dar nu stiu ce e cu cota asta de lapte. Am auzit ceva pe la televizor, dar nu prea stiu ce trebuie sa fac. Pâna acum venea o masina prin sat si ne lua laptele cu zece mii litrul“, a spus Gheorghe Palacu, de 49 de ani, din comuna doljeana Breasta. Daca s-ar fi interesat la primaria din localitatea de domiciliu, barbatul ar fi aflat ca toti proprietarii de vaci de lapte care vor sa vânda laptele sau produsele lactate va trebui sa aiba cota de lapte, de la 1 aprilie 2007.


Un covrig, un leu profit


Covrigi si pizza ambalata la o taraba mobila, o improvizatie de carucior cu doua roti, pe care era asezata o tablie. Asta vindea ieri, in Târgul de saptamâna, Cornel Cioroianu, de 29 de ani, din Craiova. Tânarul isi comercializa marfa direct dintr-o lada de plastic, fara sa mai respecte normele de igiena. Era constient ca peste putin timp va trebui sa-si inchida afacerea. „Asta mergea pâna acum, de la anul ma las. Cumpar covrigul cu o mie jumate si il dau cu o mie de lei mai mult. Merge treaba, azi, ca e zi de târg, dar altfel nu prea. Ma descurc cu ce câstig aici, mai am un prieten care vinde placinte. Noi luam angro si vindem la bucata, asa ca nu ne trebuie tehnologie, dar, daca e sa respectam regulile noi, de care am auzit, nu am avea cu ce, ca bani de investitii nu sunt! Apropo, au dat ceva pe internet, cu regulile alea?!“, intreba tânarul craiovean, cu gândul la Uniunea Europeana. Pentru Cornel, ca si pentru altii ca el, 1 ianuarie 2007 va aduce mai mult rau decât bine.


„Mai las eu, mai pun ei, asa merge treaba!“


Peste gard, intr-un tarc amenajat rudimentar, zeci de comercianti de haine la mâna a doua isi faceau reclama la marfa „calitate de Germania“. „Doua la cincizeci sau trei la o suta avem!“; Haine de firma vindem!“, se auzea din toate partile si cumparatorii se inghesuiau sa cotrobaie printre rufele la care au renuntat occidentalii.


Mii de craioveni cu venituri mici si nu numai aleg sa se imbrace la mâna a doua, fie pentru ca articolele noi le sunt, de cele mai multe ori, inaccesibile, fie pentru ca au o calitate „mult mai slaba decât cele aduse in târg“. Masa de cumparatori e diversa, de la bugetari, pensionari, lume necajita, pâna la oameni cu stare.


Lenuta Cazacu are 33 de ani si vinde haine vechi in târg de mai bine de sase ani. Cu aprovizionarea se ocupa cei din familie, obligatia ei este sa stea si sa se tocmeasca la pret. „Mai las eu, mai pun ei, asa merge treaba! Daca tii la pret nu faci nimic, mai mult pierzi vremea“. Pe Lenuta nu o intereseaza ca, de la 1 ianuarie, toate hainele aduse din alta tara va trebui sa fie insotite de documente care sa certifice efectuarea operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie: „N-or vrea sa le pun si eticheta, dupa ce ca le dam asa ieftin?!“.


Cumparaturi de Craciun cu banii de pe seminte


Zeci de doljeni isi comercializau ieri produsele agricole in Târgul Romanesti, majoritatea ca sa aiba bani pentru Sarbatorile de iarna. La finalul zilei, urma sa plece in magazine, cu banii câstigati, si sa faca si ei cumparaturi, de la oras. Locuitorii satelor nu au insemnat in ultimul deceniu si jumatate decât niste buletine de vot pentru politicieni. Multi nu au nici acum pamântul lor cu acte in regula si, in consecinta, nu pot vinde, nu se pot asocia din proprie initiativa. Se vor integra si asa in Uniunea Europeana, chiar daca nu pot sa dispuna de proprietatea lor dupa cum considera de cuviinta. Potrivit datelor oficiale, avem peste zece milioane de hectare de teren arabil, dar nu reusim sa atingem decât jumatate din productia medie a tarilor europene. Importam produse agricole in proportie de peste 50 la suta din piata de consum, iar specialistii avertizeaza ca, o data cu 1 ianuarie 2007, importurile vor fi si mai mari. Asta, in timp ce suntem pe locul doi in Europa in ceea ce priveste populatia activa din agricultura, respectiv cu 40 de procente.


Ieri, in jurul prânzului, Elena Cojocaru vânduse deja legaturile cu usturoi, cumparase coada de secure si era deja in drum spre casa. La Simnic o asteptau pasarile si animalele de curte; care nu stiu nici ele ce le asteapta de la 1 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII